Russkaya Tsvetnaya Bolonka

är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan Bichon frisé, Shih tzu och Lhasa apso gjordes 1951. Det som efterstävades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen Tsvetnaya Bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999.

 

Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.

Rasen är inte än godkänd av FCI men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat de nordiska länderna och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i Sverige, övriga Norden, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Polen med flera. 

 

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja.

 

Hundarna är mycket lättlärda, man behöver i regel bra visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren.

 

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

 

Som de flesta små hundraser kan en Russkaya Tsvetnaya Bolonka bli uppåt 15-16 år gammal.

Det är i dagsläget inte känt om det finns rasbundna hälsoproblem.

 

Viktigt att tänka på :

  • Rasen kräver pälsvård.
  • Rasen är inte så vanlig i Sverige.
  • Hundarna är sociala och vill helst vara med sin ägare.

Rasstandarden

Rasstandarden hittar du som en PDF-fil hos Svenska Kennelklubben. Klicka här så får du upp dokumentet i ett nytt fönster