Bloggen om Becciebus

Gentest prcd-PRA

Sedan en tid tillbaka rekomenderar vår rasklubb SRTBK att vi testar våra avelsdjur för ögonsjukdomen prcd-PRA. Det här handlar om en mutation i arvsanlgen som måste nedärvas från både mamma och pappa. Har hunden den här förändringen i dubbel upplaga kommer den förr eller (oftast) senare att utveckla en ögonsjukdom som bryter ned tappar och stavar på näthinnan. Resultatet blir att hunden med tiden, undan för undan, mister synen. 

De hundar som har den här genvarianten i endast en upplaga blir inte sjuka, men de kan nedärva genen till sina valpar, vilket då inträffar hos hälften av avkomman. Det här är ett spännande ämne och är något som ligger inom mitt intresseområde. Jag har en gång i tiden studerat humanmedicin på Uppsala Universitet, med inriktning på molekylär cellbiologi. Genetik ingick i min fyraåriga utbildning, så det här känns hemtamt och är otroligt intressant! 

Nåväl, för tre veckor sedan var jag till veterinären för att ta blodprov på hanarna i flocken: Chip, Oboy och Mark. Igår kom svaren äntligen tillbaka, det har varit nervös väntan. Glädjande nog är de alla tre helt fria från den sjukdomsalstrande genen så glädjen står högt i tak kan jag säga! Nästan läge att öppna en flaska bubbel, men det är lite tråkigt att göra ensam hemma. Till helgen kanske 

20171109_180812 20171109_180714 20171109_180642


Växjö

Första helgen i november var det dags för SKK's utställning i Växjö. Anmälda var Ewy och Mark i juniorklass och i valpklass för lilla lhasan Ebba. Som ofta reste jag och väninnan StrollerAnnica tillsammans. Ni kan tänka er; Två glada kvinns i en bil med all packning (bland annat en hundkärra, hopfälld visserligen men ändå), tre småhundar och två bullmastiffer i 65-70kilosklassen. Det går! 

Vi körde ner förra fredagen och i lördags var det bullarnas dag. Unge Gossip blev BIR av elva hundar, otroligt roligt! Alla bullmastiffägare blev ombedda att stanna kvar till efter sista hund var bedömd i ringen, de önskade genomföra en domarexamination för rasen och då vi vet att det ofta är knepigt att få till sådana, speciellt för raser som oftast inte har så stora anmälningstal, stannade vi och tre ägare till kvar. Dessutom fick bullen Nisse, som bara var med som mascot, också vara med. Jag fick visa upp den underbara Gossip ... så roligt det var! Att visa en stor hund för tre domare kräver dessutom några varv i spingtakt, det är jag ju inte så van vid 

 

Växjö 2016

 

Söndagen var för de små.

 Tyvärr gick det inte vidare värst för mina bolonkor, det blev blått för Mark och tyvärr bara gult för min lilla Ewy, som för dagen gjorde premiär i valpklass. Tråkigt, men så kan det gå och jag hoppas på bättre bud en annan gång. Lilla Ebba däremot fick HP och blev BIR-valp med jättefrin kritiksedel. Hon är så kavat och duktig, och söt 

Direkt efter bedömningen körde vi tillbaka till vår stuga i Evedal för att snabbt städa ur den och checka ut. Vi hade fått oroliga påminnelser från flera håll om att ett vidrigt snöväder var på väg och riskerade att göra trafiksituationen riktigt besvärlig. Med nära sex timmars resa hem så ville vi komma iväg. Men vi hade tur och såg inte många snöflingor, vi befann oss i absoluta ytterkanten och kunde köra hem i utmärkt väglag. 

Men hur det är, så har vintern kommit redan nu. Här hemma har vi gissningsvis fått mer snö redan än vad hela förra vintern bjöd på. I början av veckan snöade det rätt stora mängder och världen är helt vit. I Stockholm var trafiken totalt lamslagen i ett par dagar. Jag måste säga att jag är så tacksam att bo som jag gör. Lugnt och lantligt och med en vettig bil med bra däck kommer man långt. Härligt! 

Hemma november


En resa till Åland

Tiden går fort, vart tar den vägen?? Det har blivit höst ordentligt nu. Löven skiftar i alla nyanser men ännu sitter de flesta kvar, vi har inte haft någon riktig frost ännu. Det är milt för årstiden. 

Det största som hänt för våra hundar är en helt underbar weekend på Åland. Det var dags för den årliga Viking Line Show i Eckerö Sporthall. Redan fredagen den 23 (september) åkte jag och goa vännen Annica över med förmiddagsbåten. Med oss hade vi mina bolonkor Mark och Oboy, och hon hade sin bullmastiff Gossip. Som vanligt i knökfull bil. Stuga hade vi hyrt vid Käringsund, där har vi bott tidigare och det är så vackert där. Praktiskt också, det ligger på gångavstånd från utställningsplatsen. 

På promenad  Vid färjelägret

Vi har så mysigt på våra utflykter, vi bor oftast väldigt enkelt och tar med oss enkel, men god, mat. Och myckeet snacks, lite vin och foftast en flaska bubbel (för alltid finns något att fira sedan sist). 

Lördagen var bolonkornas. Fem hundar var anmälda och alla kom. Jag visade Mark (som är lite "mammig" av sig) och Susanne från Stensöbäcken's tog Oboy, båda i juniorklass. Till lycka fick båda CK! Mark som ju kan vara väldigt försiktig var så duktig, han kändes härligt trygg (matte är STOLT). Oboy vann hanhundsklassen och fick cert, och Mark reserv-cert (tvåa i BHKL). På plats fanns lilla Heaven också, som gjorde sin debut i juniorklass. Även hon fick ett CK men slutade tvåa i bästa tik. R-Cert fick vi bli, men ändå ... hon har en lovande framtid lilla fina! Och till slut slutade Oboy som BIM. 

BIM & BIR Alla bolonkr & mattar

En del av lördagkvällen tillbringade vi med paren Susanne & Hans och Åsa & Lasse (som huserade på campingens nedre del). Vi satt bra länge och drack bubbel och det var mycket skratt och trams. Så roligt vi hade!!! 

På söndagen hejade vi alla fram Annicas Gossip till Cert och BIM. Jublet stod högt i tak när han vann över ensånsomalltidvinner. Hurra!!!

Eckerö6

Hela helgen bjöd på det härligaste höstväder man kan tänka sig. Det är så vackert där så man bara kan stanna upp och förundras. 

Käringsund


Askersund

Idag har vi varit iväg till Askersund på utställning. Vädret var oroväckande kallt, regningt och blåsigt här hemma när vi gav oss av tidigt i morse, men vi hade tur; även om det inte var någon större värme så bestämde solen sig för att lysa på oss denna dag. Härligt! Anmälda till dagens show var Mark, Oboy och Ewy som det var premiär för. Dessutom fick lilla Ebba följa med för att liksom vänja sig med det här livet. 

Ewy som nyss fyllt sex månader debuterade alltså i utställningsvärlden idag. Det var två valpar idag, det var lille Wilde som är jämngammal, ägd av Annika och Lena Nilsson, som gick i hanhundsklassen. De båda små fick varsitt HP, hederspris och Wilde tog hem BIR och Ewy fick BIM-rosetten. Båda valparna var så duktiga, glada små prickar 

Ewy Askersund

Efter detta var det dags för juniorhanarna, och eftersom jag hade Mark och Oboy anmälda i samma klass behövde jag lite hjälp. Pär hade gått in om det inte funnits något annat sätt, men snälla Annika Nilsson ställde hjälpsamt upp och visade Oboy. Det gick hur bra som helst! Visst tittade han lite efter mig ibland, men han uppförde sig hur bra som helst. Men så är Annika riktigt duktig också!

Oboy fick ett Excellent men inget CK idag, och för Mark blev det ett Very Good. Visst önskar man sig mer, men sådär är det. 

Ebba då, som var med utom tävlan. Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av den valpen. Hur cool och kavat som helst tuffar hon med in på utställningsområdet med allt virrvarr av människor, hundar, tält och annat överallt. Sedan bara är hon liksom, spanar runt, chillar och verkar trivas hur bra som helst. Jag tror allt hon charmade en och annan den här dagen :) Jag hade hoppats hinna titta på bedömningen på lhasorna också, men vi var i ringar en bit från varandra och skulle in ungefär samtidigt. Så tyvärr missade jag dem. Jag vill ju börja spana lite där och möjligen bekanta mig lite med folk också. Men det blir fler tillfällen. 

Nu chillar jag och jyckarna i soffan med smågodis och te. Husse har åkt och jobbat. Vi mår gott! 


Alfta

Nu har jag börjat få lite fason på ordning på datorn, det går i alla fall att hitta bilderna. Jag fotar ganska mycket så det är många filer som helst ska ligga i kataloger snyggt och prydligt.

Redan i fredags for kompis Annica och jag norrut, jag plockade upp henne och hennes två bullar Nisse och Gossip i Björklinge. Vi checkade efter lite strul (bokningen fanns inte) in och installerade oss i den minsta och fulaste lilla stuga vi någonsin lyckats hitta. Vi höll på att bryta ihop av skratt, ja tur att man kan ta det från den sidan ibland 

Stuga Orbaden

Lördagen var i bullmastiffernas tecken. Det var bara tre stycken anmälda den här dagen och Annicas fina hane Gossip knep Cert, Cacib och blev BIR! Hurra! Vädret var strålande vackert, det gjorde att det blev väldigt varmt på idrottsfältet vi var på, så trots att vi stannat kvar i fleera timmar för att vänta in gruppfinalen så begav vi oss hem till stugan i förtid. Det blev en härlig eftermiddag med bubbel, choklad och en middagslur ute i gräset för både hundar och mattar. Guldstund!  DSC_4417

Så blev det söndag och dags för bolonkakillarna Mark och Oboy. På plats mötte familjen Wiik upp med Engla och lilla Heaven. Också Lillbritt från Ljungaverk var på plats med Chips dotter Doris, och Birgitta från Vallentuna med en hane och en tik. 

Först in i ringen var Heaven i valpklass, hon fick HP och blev BIR-valp! Hon är så söt och fin!!

I hanar juniorklass var de tre, Mark och Oboy fick varsitt excellent men tyvärr inget CK. Mark blev etta i klassen och Oboy tvåa. Jag är trots det oerhört nöjd, speciellt med Mark som är en lite försiktig kille. Men jag ser stor utveckling honom och för var gång han kommer med ut så går det bättre och bättre.  

Heaven, Mark och Oboy

Sedan var det slut med hundar jag är med och äger, men däremot så skulle två av Chips döttrar in. Engla och Doris. Engla fick också hon ett slätt excellent, men för Doris gick det bättre. CK och därmed både Cert och BIR!!! Inte illa, hennes matte Lillbritt, som nästan inte hade tänkt komma den här dagen, såg så chockad och snopen ut att det var rent hjärtevärmande. Bara att gratulera! 

Engla o Doris

På plats denna fantastiska utställningshelg fanns även Hälsinge Smådjursklinik från Hudiksvall. Eftersom det inte var någon kö alls till den här lilla mottagningen de installerat i ishallens garage tog Susanne och jag med oss Mark och Oboy, som ju båda nyligen fyllt ett år, och passade på att få dem bååda både ögonlysta och patellaundersökta. Allt med ett stort UA! 


Lördag i Sundsvall

I lördags var det nationell utställning i Sundsvall. Jag for upp till Hudiksvall redan på fredagkvällen efter jobbet för att mellanlanda hemma hos Susanne på Stensön. Skönt, för jag har ungefär 40 mil till Sundsvall hemifrån och det hade blivit en mycket tidig uppstigning annars. 

Med oss till utställningen hade vi grabbarna Oboy och Mark, och så Elsa. Alla tre visades i juniorklass. Det blev blandade resultat, Elsa fick nöja sig med ett Good denna dag och Mark med ett Very Good. Elsa mättes och befann sig i största laget, Mark är en försiktig herre och vill inte riktigt bjuda på sig själv. 

Oboy däremot, är en lite väl livad kille. Susanne skulle visa honom och trots all träning jag lagt ner på att han ska kunna uppföra sig i koppel så bar han sig åt precis som i Strängnäs; hopp, skutt och bit i koppel. Domaren som förstod att det var hemma hos mig kanaljen är bosatt beordrade mig och Susanne att byta hundar med varandra och då gick han betydligt bättre. Så bra att han slutade som bästa hane och till slut också som BIM. Cert fick han också, bara tio månader gammal. Hurraaa!!!! 

BIM och BIR

BIR - CADENCE NESWE ANERIKO med matte Petra Lindberg, BIM - FANTASTIC BOY KRASOTKA MOJA med mig. Domare: Eva Liljekvist Borg

Jag och Susanne "äter" frukost Jag och Bente Johansen

Och så måste jag självklart tacka Bente Johanssen för alla fina bilder hon och hennes man Knut tog. Guld värt!!!! 


Utställning i Strängnäs

Det blev dåligt med foton på mina hundar och mig från Strängnäs i helgen som var. Jag hade med mig tre små pälsklingar till utställningen som arrrangerades av SKK.DSC_3967 (Medium)


Valpklass hanar Mark-Cvet Vinny Vrch fick jättetrevlig kritik men inget HP eftersom han är lite osäker och ville inte lyfta svansen.

Junior hanar Fantastic Boy Krasotka Moja fick också superkritik och ett Excellent. Den gladlynte spjuvern hade nog vunnit på om han kunnat gå med alla fyra tassarna i backen i åtminstone två sekunder åt gången.

Juniorklass tikar Stensöbäckens Elsa Excellent utan CK "i största laget" men i övrigt strålande kritik här också.

Efteråt hade vi årsmöte med rasklubben. Jag tycker själv att vi är en trevlig samling folk *s* I samband med det mötet så passade vi på att dela ut priser till de hundar som fått titeln Årets Bolonka (1-4). Första pris gick till fina Cocoa Love Canis Bohemia med ägare Pia Gjälby som ni ser på bilden.

 


Valputställning i Enköping

Det har varit valputställning i Enköping i helgen. Mårtensutställning arrangerad av Uppsala läns kennelklubb. Elsa, Hilda, ark och Oboy var med, och var också de enda bolonkorna. Bortsett från mina kryllar det ju inte av dem här i trakten 

Stensöbäcken's Elsa fick HP och blev BIR, i gruppfinalen dock oplacerad. Fantastic Boy Krasotka Moja (lilla rymmarhunden Oboy ) HP och BIM. Mark-Cvet Vinny-vrch fick HP. Hilda Od Jizeri tyvärr inget HP idag. Summa summarum ... en bra dag och jag är så stolt över de små liven

 Elsa med sin BIR-rosett Dagens skörd


 

Bloggerskan själv

DSC_2252 (Small)
Susanne Nevelius

Blogghistorik

«oktober 2023»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Unga lhasaflickor på utställning
Ebbas valpar har flyttat
Tre tikar och tre hanar
Spännande väntan
Ebba är parad
Finbesök
Runda magar
Väntan på tecken
På sommaren
Välkommen tillbaka Lise

Senast kommenterade
Ebbas valpar har flyttat
Runda magar
Lägesrapport i juletid
Gott Nytt År
En resa till Åland
Valpshow i Bro
Sofie har flyttat
Smålhasorna växer
Väntan på tecken
Vi hoppas på valpar i april

Kategorier
Becciebus
Bentley
Bil
BPH
Candy
Chip
Dator och hemsidepyssel
Diverse
Ebba
Elsa
Ewy
Familjeliv
Francine
Fransoskullen
Gamekullen
Heaven
Hilda
Häxkullen
Jaina
Kallekullen
Lhasa apso
Lise
Mark
Nelly
Oboy
Oskar
Parning
Rallykullen
Ringträning
Sofie
SRTBK
Stella
Stensöbäcken's
Stitch
Utflykter
Utställning
Valpar
Vardagsliv
Veterinär
WoW-kullen
Zina
Ztina

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015