Bloggen om Becciebus

Starten på 2020 i bilder

Montern byggs Så blev den, kvällen före öppning av mässan

Här är ett par bilder från Göteborg. Lena, Patrice, Alexander och jag reste ner på årets första torsdag. Sent på eftermiddagen var vi framme på mässan och kunde börja bygga vår monter. Visst blev den fin!? Vi blev väldigt nöjda i alla fall. Det blev fyra dagars hårt slit för oss, det var tjockt med folk och hög ljudnivå från morgon till kväll. Som tur var fick vi fin hjälp av Lisel, Yvonne, Dorita och Nadja lite här och då. Men gissa om vi var trötta innan vi fick plocka ner montern vid 17,00 sista kvällen och sedan starta resan med alla milen hemåt. Men måste ändå säga, tänk vilken fantastisk klubb vi har, när vi kan åka iväg och jobba och ändå få känslan av semester bara för att vi samtidigt har så kul!

Oboy Bentley

Bara lite på skoj, så här kan skillnaden på bad hair day och good hair day se ut för en bolonka 

Francine

Vår odåga Francine har hunnit bli 11 månader lite drygt. Hon är alldeles för smart för sitt bästa 😂 Vi har gunnebostängsel runt tomten, det hindrar inte henne från att ta sig ut på äventyr. På nolltid river hon upp maskorna i nederkanten och klämmer sig ut, med sig brukar hon få ett gäng glada bolonkor. Tur vi bor på landet, långt från trafikerade vägar 😒
Snart har vi fodrat alla stängsel med brädor och kompostgaller, skitsnyggt 😄😄😄


Elsas frön

Valparna växer så det knakar!! Jag har sällan skådat sådana härliga vilddjur! De är framåt och kavata, har fantastiska pälsar som lovar härliga lockar, trevligt byggda fina huvuden. Jag har fortfarande valpar lediga 

IMG_20190812_181948_212


Oboy har blivit pappa

20180809_150154

Ja, inte bara en gång utan hela två kullar har han blivit pappa till senaste veckan. I söndags föddes två tikar och en hane uppe i Hudiksvall - Kennel Stensöbäcken's. Mamma till de små heter Stensöbäcken's A-fifi (Fiffi) och i onsdags kom en kull med hela fem valpar i Stallarholmen hos Kennel Mellvin's.  Mamma är Jolos Make My Day Clementine (Martha). Tre tikar och två hanar blev det där. Det ska bli så kul att se vad det blir av alla dessa små. Alla barn och deras mammor mår bara bra. 


Oboy har gjort BPH

Tyvärr har jag inga foton från själva övningen, jag åkte ensam till Örebro där SDHK anordnade ett provtillfälle. Men den fina rosetten och protokollet kan jag bjuda på. Stabil och härlig kille är han, precis som jag redan förstått, men nu har vi papper på saken också. 

Här är en länk till hans diagram på SKK's hemsida

20180510_145402             20180610_205912


Gentest prcd-PRA

Sedan en tid tillbaka rekomenderar vår rasklubb SRTBK att vi testar våra avelsdjur för ögonsjukdomen prcd-PRA. Det här handlar om en mutation i arvsanlgen som måste nedärvas från både mamma och pappa. Har hunden den här förändringen i dubbel upplaga kommer den förr eller (oftast) senare att utveckla en ögonsjukdom som bryter ned tappar och stavar på näthinnan. Resultatet blir att hunden med tiden, undan för undan, mister synen. 

De hundar som har den här genvarianten i endast en upplaga blir inte sjuka, men de kan nedärva genen till sina valpar, vilket då inträffar hos hälften av avkomman. Det här är ett spännande ämne och är något som ligger inom mitt intresseområde. Jag har en gång i tiden studerat humanmedicin på Uppsala Universitet, med inriktning på molekylär cellbiologi. Genetik ingick i min fyraåriga utbildning, så det här känns hemtamt och är otroligt intressant! 

Nåväl, för tre veckor sedan var jag till veterinären för att ta blodprov på hanarna i flocken: Chip, Oboy och Mark. Igår kom svaren äntligen tillbaka, det har varit nervös väntan. Glädjande nog är de alla tre helt fria från den sjukdomsalstrande genen så glädjen står högt i tak kan jag säga! Nästan läge att öppna en flaska bubbel, men det är lite tråkigt att göra ensam hemma. Till helgen kanske 

20171109_180812 20171109_180714 20171109_180642


En rapport från sommaren

Tiden går. Snart är sommaren över, och i alla fall är min semester det. Det där lät kanske lite överdrivet pessimistiskt, mycket återstår och det är bara att ta emot de härliga dagarna som återstår. Den här veckan finns det inte så mycket hundrelaterat på agendan, istället lagar vi till kalas. Husse i huset fyller 60 år nästa vecka och i helgen ska detta firas. Vi har en del förberett i frysen, idag har jag och 17-åriga sonen (som är en duktig kock) gjort små minipajer på löpande band. De ligger tryggt i frysen nu. Det återstår en hel del, för gott ska vi äta när släkt, vänner och grannar tittar in. Vi har fantastisk tur, de fem vuxna döttrarna är en skatt som inte går att värdera högt nog! De hjälper oss med matlagning, och de är alla enastående duktiga med stor kreativitet och skicklighet.

Eftersom jag inte skrivit ett enda ord här på bloggen sedan den 10 maj så har det hänt en hel del på hundfronten. Och faktiskt, bara roliga och helt fantastiska saker.

För det första har lille Clash hittat hem, han bor numera hos en underbar familj i Mariefred och har bytt namn till Sigge. Hela förra veckan var den lille busen hemma hos oss medan hans familj var på semester i Spanien. Jag har fått höra att det tog flera dagar för honom att bli sig lik igen efter det äventyret, helt matt och uttröttad av all lek med gänget här hemma hos oss.

Fler hundar har hittat nya familjer, vår fina duktiga Nelly har vi pensionerat vid ganska unga år. Och passande nog har jag en väninna som berättade att hon längtade så efter en liten hund ungefär samtidigt som vi tog det beslutet. Så nu bor Nelly i Piteå och ägnar sina dagar åt långa promenader och åkturer i gamla Pontiacs.

Så är det Hilda, hon är just nu på prov ute hos en familj. Hon är bara 2½ år gammal men eftersom hon fick lov att genomgå ett kejsarsnitt så har Susanne på Stensöbäcken’s och jag kommit överens om att det inte blir fler valpar. Visserligen var hennes småttingar väldigt stora, och kanske skulle det inte bli så nästa gång. Men den risken vill vi inte ta. Vi hoppas att familjen hon är hos just nu kommer att trivas med henne, att Hilda trivs hos dem tvivlar jag inte på för en sekund. Mer om alla vovvars nya familjer tror jag att jag spar till ett annat inlägg.

Utställningar har vi också varit på, ett antal faktiskt. I Gimo den 27 maj hade jag med Oboy och Ebba. Oboy fick nöja sig med ett Very Good medan Ebba fick ett Excellent av domare Åsa Andersson.

Nästa tillfälle var Vännäs 17 juni, det var samma hundar som var med då. En fantastisk dag med strålande sol men lite väl varmt kanske. Domare Gunilla Skallman tyckte så pass mycket om vår Oboy att hon gav honom Excellent, CK, Cert och BIR och därmed blev han Svensk Utställningschampion!!!! Hurra, underbart! Ebba fick åter ett Excellent. Jag tror jag ska ta den här helgen i ett eget inlägg också, det finns mer att skriva även om det mesta kanske inte är så viktiga saker i den stora världen så är det roligt att skriva.

Nästa tur blev Trondheim med Tibethundsspecial den 30 juni och NKK,s arrangemang dagen efter den 1 juli. Det här får nog också bli ett eget inlägg, det var en så trevlig resa där vi också passade på att turista en hel del. Ebba fick i alla fall Very Good på Tibethund och Excellent hos NKK. Oboy som suktar efter ett norsk cert nu (finskt har han redan, så ja .. han är finsk champion också även om jag inte hunnit få in det på Hunddata ännu). Men något cert blev det inte, Excellent, CK och reserv-cert blev dagens notering och en tredje plats i bästa hanhundsklass. Här får vi ta nya tag.

12 juli, en onsdag faktiskt, var det valparna Candy och Jaina som fick prova på det här med utställningsliv. En liten inoffare i Möklinta lockade oss. Tänk att här fick också husse Pär prova på att visa hund, båda småttingarna går ju i samma klass. Det gick hur bra som helst! Både för husse och valpar. Domare för dagen var Nina Karlsdotter och hon gav Candy ett HP och min lilla räka Jaina fick HP och blev BIR-valp. När liten och jag gick in i gruppfinalen var det cirka tolv valpar och jag väntade mig att snabbt bli utsorterad, men jag som stod praktiskt taget beredd med handslaget blev passerad. Häpet! Lillskiten slutade femma i gruppen minsann. När domaren sedan gick runt för att säga några ord till var och en sa hon ”Och den här lilla, det är sällan man ser en så fin”, precis intill stod Moa Persson (också en mycket anlitad domare) som fanns på plats som vanlig hundägare med sin mopsvalp, ”Ja, jag kan bara hålla med!”. Gissa om sådana här ord värmer, så fantastiskt roligt att höra.

Nu arbetar jag och övriga styrelsen i vår rasklubb för fullt med en stor händelse den 26 augusti. I Strängnäs ska vi den dagen fira att bolonkan funnits i Sverige i tio år. Det gör vi med en dag fylld av aktiviteter och en liten inofficiell rasklubbsutställning. Det här ska bli så roligt, men det är massor att göra runtomkring. Det är tur det är så roligt.

Nu avslutar jag det här långa inlägget med en förhoppning att jag snart sitter här och skriver igen. Då flera lite kortare inlägg, med bilder också. Ha de! 


Nellys och Oboys valpar är här

Bara jättekort, för jag är jättetrött   I natt kom det valpar, hela fyra stycken och jag är så glad! Det är tre tikar och en hane. Det blir en suddig bild här, det är vad jag har lyckts ta så här långt, det kommer fler snart. 

Det kommer mer information också snart, men inte just nu, jag är lite trött. Just nu försöker jag bota det med lite kaffe. Det blev en lång natt även om alla valparna föddes på en timme och en kvart, men Nelly lät mig inte sova innan heller, hon var orolig och flåsig, så som de är.

Valparna tycks i alla fall vara starka och pigga och ser ut att må bra allihop. 

16711779_10154295698406200_7761985667999862019_n


En resa till Åland

Tiden går fort, vart tar den vägen?? Det har blivit höst ordentligt nu. Löven skiftar i alla nyanser men ännu sitter de flesta kvar, vi har inte haft någon riktig frost ännu. Det är milt för årstiden. 

Det största som hänt för våra hundar är en helt underbar weekend på Åland. Det var dags för den årliga Viking Line Show i Eckerö Sporthall. Redan fredagen den 23 (september) åkte jag och goa vännen Annica över med förmiddagsbåten. Med oss hade vi mina bolonkor Mark och Oboy, och hon hade sin bullmastiff Gossip. Som vanligt i knökfull bil. Stuga hade vi hyrt vid Käringsund, där har vi bott tidigare och det är så vackert där. Praktiskt också, det ligger på gångavstånd från utställningsplatsen. 

På promenad  Vid färjelägret

Vi har så mysigt på våra utflykter, vi bor oftast väldigt enkelt och tar med oss enkel, men god, mat. Och myckeet snacks, lite vin och foftast en flaska bubbel (för alltid finns något att fira sedan sist). 

Lördagen var bolonkornas. Fem hundar var anmälda och alla kom. Jag visade Mark (som är lite "mammig" av sig) och Susanne från Stensöbäcken's tog Oboy, båda i juniorklass. Till lycka fick båda CK! Mark som ju kan vara väldigt försiktig var så duktig, han kändes härligt trygg (matte är STOLT). Oboy vann hanhundsklassen och fick cert, och Mark reserv-cert (tvåa i BHKL). På plats fanns lilla Heaven också, som gjorde sin debut i juniorklass. Även hon fick ett CK men slutade tvåa i bästa tik. R-Cert fick vi bli, men ändå ... hon har en lovande framtid lilla fina! Och till slut slutade Oboy som BIM. 

BIM & BIR Alla bolonkr & mattar

En del av lördagkvällen tillbringade vi med paren Susanne & Hans och Åsa & Lasse (som huserade på campingens nedre del). Vi satt bra länge och drack bubbel och det var mycket skratt och trams. Så roligt vi hade!!! 

På söndagen hejade vi alla fram Annicas Gossip till Cert och BIM. Jublet stod högt i tak när han vann över ensånsomalltidvinner. Hurra!!!

Eckerö6

Hela helgen bjöd på det härligaste höstväder man kan tänka sig. Det är så vackert där så man bara kan stanna upp och förundras. 

Käringsund


 

Bloggerskan själv

DSC_2252 (Small)
Susanne Nevelius

Blogghistorik

«oktober 2023»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Unga lhasaflickor på utställning
Ebbas valpar har flyttat
Tre tikar och tre hanar
Spännande väntan
Ebba är parad
Finbesök
Runda magar
Väntan på tecken
På sommaren
Välkommen tillbaka Lise

Senast kommenterade
Ebbas valpar har flyttat
Runda magar
Lägesrapport i juletid
Gott Nytt År
En resa till Åland
Valpshow i Bro
Sofie har flyttat
Smålhasorna växer
Väntan på tecken
Vi hoppas på valpar i april

Kategorier
Becciebus
Bentley
Bil
BPH
Candy
Chip
Dator och hemsidepyssel
Diverse
Ebba
Elsa
Ewy
Familjeliv
Francine
Fransoskullen
Gamekullen
Heaven
Hilda
Häxkullen
Jaina
Kallekullen
Lhasa apso
Lise
Mark
Nelly
Oboy
Oskar
Parning
Rallykullen
Ringträning
Sofie
SRTBK
Stella
Stensöbäcken's
Stitch
Utflykter
Utställning
Valpar
Vardagsliv
Veterinär
WoW-kullen
Zina
Ztina

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015