Bloggen om Becciebus

BPH

I helgen var det dags för bolonkaklubbens dag med BPH. Klubben hade bokat en hel dag i Nykvarn utanför Stockholm bara för bolonka. tio platser hade vi att fylla och vi fick ihop nio hundar. Det löste sig med att jag förutom Chip tog med mig lhasa apson Ebba, så var dagen fylld. Jättekul dag, det var strålande väder även om det blåste lite kallt. Men glada hundar med mattar och hussar gjorde dagen perfekt. Planen var att jag skulle åka hem efter lunchuppehållet men det var så trevligt, och intressant att se andra hundar än sina egna gå banan att jag blev kvar till slutet. 

Lunchen ja, den fick bestå av Maries bullar och min äppelpaj den här dagen. Inte det nyttigaste kanske men hur gott som helst. Vi ställde till med ett litet kaffekalas där och bjöd även några som dök upp bara för att få bekanta sig med rasen. Alltid roligt med nya ansikten!! 

Här är gänget som var med denna dag, minus Nadja och Dorita & Pelle. De hade inte tid att vara kvar hela dagen tyvärr. 

FB_IMG_1537990269079

Marie, jag, Lena, Sandra och Annika


Gentest prcd-PRA

Sedan en tid tillbaka rekomenderar vår rasklubb SRTBK att vi testar våra avelsdjur för ögonsjukdomen prcd-PRA. Det här handlar om en mutation i arvsanlgen som måste nedärvas från både mamma och pappa. Har hunden den här förändringen i dubbel upplaga kommer den förr eller (oftast) senare att utveckla en ögonsjukdom som bryter ned tappar och stavar på näthinnan. Resultatet blir att hunden med tiden, undan för undan, mister synen. 

De hundar som har den här genvarianten i endast en upplaga blir inte sjuka, men de kan nedärva genen till sina valpar, vilket då inträffar hos hälften av avkomman. Det här är ett spännande ämne och är något som ligger inom mitt intresseområde. Jag har en gång i tiden studerat humanmedicin på Uppsala Universitet, med inriktning på molekylär cellbiologi. Genetik ingick i min fyraåriga utbildning, så det här känns hemtamt och är otroligt intressant! 

Nåväl, för tre veckor sedan var jag till veterinären för att ta blodprov på hanarna i flocken: Chip, Oboy och Mark. Igår kom svaren äntligen tillbaka, det har varit nervös väntan. Glädjande nog är de alla tre helt fria från den sjukdomsalstrande genen så glädjen står högt i tak kan jag säga! Nästan läge att öppna en flaska bubbel, men det är lite tråkigt att göra ensam hemma. Till helgen kanske 

20171109_180812 20171109_180714 20171109_180642


Det här med mat

DSC_3879 (Medium)

 

DSC_3876 (Medium)

Mat börjar bli spännande för valparna. Nu får de uppblött valpfoder flera gånger om dagen och de brukar genast ta sig fram till fatet och smaska i sig lite grann. De äter inte mycket ännu, jag tror nog de ändå föredrar maten mamma Nelly bjuder på. 

DSC_3921 (Medium)

Det gäller dock för mamma Nelly att äta upp sin mat medan den bjuds, lämnar man sin skål obevakad i hagen för att gå ut och rasta sig (så att valparna ska få äta utan att mamsen i sin tur tömmer deras fat), så passar gärna pappa Chip på att göra sitt bästa för att få sig en extra portion. 

DSC_3918 (Medium)

Till slut bjuder vi på en gruppbild på gänget, tagen idag när de är fem veckor och två dagar gamla


Stockholms hundmässa blev Elsas show

Luciahelgen var vigd till Stockholm Hundmässa i Älvsjö. En helg som verkligen blivit årets höjdpunkt för på programmet stod både utställning på lördagen och att representera vår ras och vår rasklubb under hela helgen. Samma sak gällde vännen Annica som hade ungefär samma upplägg fast för bullmastifferna. Enklast blev alltså att boka in oss på hotell i närheten, så så fick det bli.

Elsa och jag hälsar på i bullemontern

Klubbens ordförande och vice sådan hade varit på plats redan på fredagen och byggt vår monter, den blev verkligen jättefin. Skönt med staket runt så hundarna kunde gå lösa inne i montern. Där befann jag mig många timmar under helgen tillsammans med andra från vår klubb, bland annat med min partner in crimes Susanne Wiik. Hon och jag var dessutom med på rasparaden i stora ringen under lördagen, jag med Elsa och Susanne med kullsyrran Engla. En riktigt häftig upplevelse som jag (med både Elsa och Engla) gjorde om på söndagen men då tillsammans med Lisel och hennes Viki. 

Lisel (och Viki) berättar för intresserade om våra bolonkor Chip och Engla chillar i montern

På lördagen var det utställning. Det var hela 29(!!!!) bolonkor anmälda och jag har för mig att 25 kom. Hundar från våra grannländer Norge och Finland var också på plats, så himla kul! Jag hade med mig Chip och Elsa. Chip i championklass fick tyvärr nöja sig med ett VG den här gången, ej i päls och smal underkäke ... jaja. Så kan det gå ibland. Så var det då hans lilla dotter Elsa som gjorde debut i juniorklass. Hela sju tikar i den klassen var på plats, och kan ni tänka!! Elsa fick Excellent, Ck och vann klassen. I bästa tikklass kom hon trea och fick reserv-certet. Och blev dessutom Nordisk Juniorvinnare -16. WOW!!! Lycka till tusen... mitt lilla yrväder Elsa-Pälsa 

Jag och Elsa tillsammans med vinnande juniorhane Chay-Cvet Vinny Vrch med matte Lena Johansen Elsas snygga rosett

Med Chip hade jag och Susanne dessutom en avelsgrupp, det hade Mellvin's Fantstic Hilmer också. Chip och hans avkommor vann den här klassen, men sedan vann Mellvin's uppfödargruppen före Susannes Stensöbäcken's så jag tror alla känner sig nöjda och glada. Det är faktiskt, så vitt jag och de jag talat med, allra första gången i hela norden det är med någon avels- eller uppfödargrupp alls, så det här är stort! 

Avelsgruppen

Lillbritt Olofsson Ljunggren (Stensöbäcken's Doris) Hans Wiik (Stensöbäcken's Engla) Anita Fromm Al Kamar (Stensöbäcken's Dexter) jag (Stensöbäcken's Elsa) och Susanne Wiik (Sozvezsie Diany Feldfebel Fintislyu) 


Vår fina Chip

Bara det senaste från kennel Becciebus och Stensöbäcken's vackra hane Chip. Vi är så stolta över honom!!!!

Titlarna uppdaterade hos SKK Det vackraste dipomet har kommit!


Finska diplomet

Igår fick Susanne på Stensöbäcken's hem Chips diplom för det finska chamoionatet. Tjusigt, eller hur!? Diplomet är avscannat så fint så nu kan vi hänga upp det inom glas och ram båda två. Små praktiska "problem" man får när det är delad vårdnad 

10675607_10205142121181529_3885366743797281122_n


Chip i Hamar

Vilken helg!!! 

12141778_10153899416007203_3198526044731576258_n

Pär och jag har varit till Norge i helgen, med oss hade Chip och resans ändamål var kanske inte så otippat en hunduts

Nåväl, bättre kunde inte vår dag gärna bli. Chip vann hanhundsklassen och fick Excellent med CK. Ja bara det kunde ha räckt, men så blev han BIR!! Vilken glädje!!! Så nu fick Chip sitt cert och nu är han norsk champion. Det betyder att han dessutom är nordisk champion ... OTROLIGT!!! 

tällning. I Vikingskipet i Hamar denna gång. Stuga hade vi hyrt i Elverum som ligger inte allt för långt ifrån. Det som hägrade, och det vi hoppades så innerligt på var det efterlängtade norska certet. Inne på den tidigare OL arenan (den användes till skridskoarena under OS i Lillehammer) fick vi snart trevligt sällskap. Susanne och Hans var på plats och så dök många av alla de trevliga norska "kollegorna" upp också. Det är speciellt roligt, för vi ses ju vanligtvis bara på Facebook annars. 11218088_10153899409312203_713553078745844246_o

Och som om inte det här vore nog, så var den här utställningen dessutom norsk vinnarutställning, så nu är han förutom allt annat också Norsk vinnare -15


Chip är FINSK CHAMPION

2015-09-27 11.33.37

Igår kom glädjebeskedet, vår fina Chip fick ett efterlängtat cert på Åland. Vi är så glada så det är inte klokt alltså. Så nu kan han tituleras

Rosetter (Medium)

RU CH, SE UCH, FI UCH, SV V-14 Sozvezdie Diany Feldfebel Fintislyu(shkin)

Inofficiellt är han egentligen Multichampion of Russia. Vilket betyder att han innhar fyra olika championat i Ryssland, i Sverige räknas tyvärr bara ett av dem och det är det som står ovan. De som saknas är Junior Champion of Russia, Junior Champion of National Club of Russia och Champion or National Club of Russia. National Club är detsamma som vi kallar rasklubb. 

Hilda då? Hon fick ett VG och det är helt ok 

Kennel Stensöbäcken's åkte även hem med BIR valpen Engla och Hedvig som fick reserv-cert och blev tvåa i bästa tikklassen. Stort grattis till hela gänget!!!! 


 

Bloggerskan själv

DSC_2252 (Small)
Susanne Nevelius

Blogghistorik