Bloggen om Becciebus

Ebba är parad

Det här är så väldigt spännande, och lite lite läskigt också. Min Ebba är parad och går allt väl kommer det valpar under de sista dagarna i februari. Jag har ju inte hållit på i så hemskt många år, och har så här långt haft fyra kullar med bolonkor. Nu ska jag ge mig in på något delvis nytt, en annan ras. Ebba är lhasa apso och i den världen har jag inte alls lika mycket kontakter ännu. Jag hoppas att det kommer med tiden. Men jag har verkligen lagt mig vinn om att det här ska finnas förutsättningar att bli en bra kull. Mammahunden är hälsotestad på olika vis, hon är utställd ett par gånger med excellent, och hon har genomfört BPH (något jag har gjort även på flera av mina bolonkor, och de som inte gjort än kommer att få göra det). 

Pappahunden Dregen har förutom mycket fina titlar från utställningsringen hälsotestats och han är (precis som Ebba) en underbar personlighet! 

Nu håller vi tummarna att det är ett gäng riktigt fina småttingar på väg. 


Ebba och Sofie på LAK inofficiella

I söndags var det dags att äntligen få åka på en utställning. Å vad jag har saknat det i år, det här blivit ett slags mellanår när jag inte riktigt har någon att fara runt med av olika orsaker. Men i söndags var det en inofficiell i Örebro som vi inte kunde motstå. Den var bara för lhasa apso men lilla Zina fick ändå hänga med för sällskaps skull. Trots att ingen av tjejerna placerade sig hade vi ändå en supertrevlig dag 😊

IMG_20180722_163519_515


Sofie

Nu har hon kommit! Ozzint's Grand Symphony Kavat och framåt som få. Hon ska få en egen sida här, jag hoppas det ska bli av inom de närmaste veckorna. Men oj vad det är ovant att ha en liten nästan 9 veckors valp hemma, som är efter en hela tiden. De senaste åren har småttingarna fötts in i huset och blivit vana att gå med sina mammor och de andra hundarna hela tiden, eller så har de kommit som 4-månaders och då är de redan lite större/äldre vilket märks. 

20180402_140305

Sofie i bilen på väg hem

20180402_135711

Sofie mellan sin mamma och pappa


Sofie på ingång

20180306_212518Det här är Sofie, hon är en lhasa apso och heter stiligt i stamtavlan Ozzint's Grand Symphonie. Just nu bor hon hos sin mamma och pappa, matte och husse utanför Umeå. Hon kommer till oss veckan efter påsk.

I tisdags körde jag upp de 63 milen det är till hennes uppfödare och valde valp. Jag hade två små flickor men det var ingen tvekan, jag visste vem det skulle bli så fort jag såg dem. Hennes familj bjöd frikostigt på övernattning och mat, och efter en trevlig kväll med surr och ett mycket litet glas vin blev det så några timmars sömn innan jag steg upp i ottan för att köra hem igen. Nu är det tre veckors väntan innan det är dags att göra resan på nytt, så roligt och spännande! 

Och för den som undrar, nej nej nej! Bolonkorna är inte på väg att manövreras ut, absolut inte. De är mina själsfränder och mitt huvudspår. Lhasorna är "bara" en hobby liksom 


Utställningar i oktober

Det är den 18 oktober idag, och faktiskt dags att slutsummera månadens utställngar redan. Det är inte så många så här års, utomhussäsongen är definitivt slut och det som sker får är inomhus. 

1 oktober var det lilla lhasan Ebba som fick prova på valpklass 4-6 månader igen. Det blev en kort resa till Sollentuna där Tibethund hade sitt arrangemang. Matte (läs; jag) var mycket trött efter att ha jobbat hela natten, men med lite spännande hundsdhow framför sig piggnar man till. Som tur är var husse med, och bilen framfördes av honom. Det var nog lugnast.

Den här gången var lillhunden mer sugen på att gå fint i ringen än sist (då hon satte sig på rumpan och tyckte att hon satt bra där). Jätteduktig liten tjej! Hon fick sitt HP och som enda tikvalp i rasen så slutade hon sedan BIM mot en riktigt fin liten hane ägd och visad av Annika Ulltveit-Moe.

Tibethund

I helgen som var, 15 oktober var det dags för SKK Sundsvall. Det blev ingen resa upp för mig på grund av jobb. Jobbar jag helg så har jag tre nätter efter varandra och så mycket semester har jag  tyvärr inte kvar i år. Men Susanne på Stensöbäcken's åkte med sötaste lilla Heaven. Succé!! Hon gjorde sin premiär i juniorklass på Eckerö, men det tillhör Finland. Nu var det första gången i Sverige och kan man tänka sig! Hon fick CK, Cert och slutade BIM!!! Jag satt hemma och fick direktrapportering via Messenger, härligt! 

Sundsvall okt 16

BIR är Chay-Cvet Vinny Vrch ägd och visad av Bente Johansen, domaren är Hans Almgren.

Om ett par veckor är det dags för SKK Växjö. Som jag INTE skulle till. Men man kan alltid ångra sig, så jag anmälde Mark och Ewy (premiär) i juniorklass och Ebba i valpklass. Det blir ännu en supermysig helg med Annica och bullmastifferna. Men jag hoppas vi inte avrundar denna resa lika illa som den till samma ställe förra året. Det var då, precis när jag kom hem, som Oboy, då fyra månader, rymde och försvann. Och inte hittades först två dygn senare. 

Tråkiga saker händer också. Vår lilla katt Tigerlilja dog helt oväntat en dag. Hon blev hittad på sin absoluta favoritplats, uppe på taket. När hon plockades ner var det redan försent, livet hade flytt. Hon blev 15 år. Vila i frid lilla kisse 


Ebba, en liten lhasa apso

Nu så är hon här! Vår lilla Ebba, som egentligen heter Everybody Want Me Ivepet. I morgon är det en vecka sedan maken och jag åkte hem till hennes uppfödare Iveta Petrakova i den lilla byn Palarikovo ungefär tio mil utanför Bratislava i Slovakien. Vi blev varmt och väl mottagna hemma hos henne, denna dag som bjöd på 35 graders värme i skuggan. Vi kom vid lunch och blev bjudna på kaffe, vatten, lunch, öl och glass. Runt oss på den lilla terassen stojade hennes väldigt glada och sympatiska hundar. Bland dem tre småttingar. Det var Elliot som antagligen ska stanna hos Iveta, lilla Grace som dagen efter flyttade till Storbrittanien och så vår fina Ebba.

Ebba hade inte den ringaste lust att hälsa på oss. Inte rädd, inte osäker ... bara på lhasa apsors vis   Så småningom lastade vi in oss igen i vår hyrbil och körde tillbaka till Wien där vi bodde på Hotel Vienna nära Praterstern. Bra läge nära den stora trafikleden A4 och flygplatsen och dessutom väldigt djurvänligt. En liten hund var hjärtligt välkommen där. Ett hotell att rekomendera; litet och modernt med trevlig personal, otroligt rena, fräscha och rymliga rum och härlig frukostbuffé. 

I onsdags flög vi hem. Lilla Ebba har funnit sig till rätta, hon har fått aptit och leker glatt med Ewy. Det känns som om hon trivs hemma hos oss allaredan. Även om dagen idag kanske var ett bottennapp, alla hundar har fått bada och blivit igenomkammade. Långt ifrån någons drömdag   


Ebba tre månader

Idag hade jag tänkt lägga upp lite bilder från helgen i Alfta, och berätta hur vi haft det där. Men i morse kom jag på att jag skulle fixa lite med alla mappar på datorn, det blev en hel del oordning när den gamla gick sönder och jag bara la över allt på den nya. Det blev så långa och dumma sökvägar så jag ville förenkla lite. Tyvärr hittar inte mitt bildbehandlingsprogram Lightroom några kataloger alls nu, så jag blev tvungen att importera om alltsammans. Det tar lite tid, så idag får vi nöja oss med en bild på min kommande lilla prinsessa Ebba.

Ebba tre månader

Hon bor fortfarande hemma hos sin uppfödare Iveta i Slovakien. En person jag verkligen uppskattar, hon har ett så trevligt förhållningssätt till sina hundar och valparna tycks växa upp ungefär som hundar här hemma i Sverige; I familj med mycket utevistelse och samvaro med andra hundar i olika åldrar. I dag är det två veckor tills vi flyger ner, det ska bli så spännande att äntligen få träffa "the little devil" som hennes matte beskriver henne som 


Ewy och lilla fröken lhasa


Ewy koppeltränar

Nu blev det liksom vardag här hemma. Jag tyckte det var mysigt att ha flera småvalpar här hemma, men nu när båda killarna har flyttat så märker jag hur lugnt det blev med bara en liten. Nu slipper Ewy konkurrera om uppmärksamheten, och jag kan fokusera på hennes utveckling på ett annat sätt. Det är lite enklare att bara ha en som ska koppeltränas till exempel. Hon är så fin den lilla fröken, helt ljuvlig och lika prillig som sin halvsyster Elsa och pappa Chip. Hon verkar inte ha ärvt mycket av sin mors värdiga sätt 

13036621_10207479791286939_1829047292_oI Slovakien växer och frodas den lilla lhasavalpen som nog ska kallas Ebba. Eller Lova. Eller Lovis. Idag är hon 16 dagar gammal. På bilden här intill är hon 12-13 dagar och ögonen har precis öppnats.

Handpenning är skickad. Och idag bokade jag faktiskt flyg till Wien som blir enklast att resa till. Till Bratislava går mycket få flyg från Sverige men det gör inget. Det är inte mer än fem mil mellan städerna. Det blir att hyra bil vid flygplatsen, och maken och jag har bestämt att bo två nätter och leka lite turist också. Det kommer att bli underbart, jag längtar så!