Bloggen om Becciebus

Lägesrapport i juletid

Oj oj .. nu har deet gått så där vansinnigt mycket tid igen, sedan jag skrev i bloggen sist. Så det blir kort om vad som hänt sedan sist. 

Lilla valpen Oskar hamnade på Ultuna och har blivit opererad för främmande föremål i magsäcken. Han var inte långt från döden när vi kom in och han togs till IVA, en sådan liten kropp har inte mycket att spela på. Hypoglykemi var det mest akuta men efter dropp var han så stabil att han kunde opereras och den stora hårboll han hade i magen kunde tas ut. Nu, nästan fyra veckor senare mår han jättebra igen, full fart och bus, bus, bus!!

Zina har varit på inofficiell utställning i Eskilstuna, Tibethundsklubben stod som arrangör. Där var tre tikar i vuenklass, och Zina vann och blev BIR. Hurra!!!!

Inte riktigt lika bra gick det på hennes allra första officiella, Stockholm hundmässa, dr hon fick nöja sig med ett VG. Vilket ju inte är bara dåligt, men man hoppas ju alltid på mer.

Och nu har Ebba börjat löpa, det var några dagar sedan. Så nästa vecka kommer hon att fara till Umeå för lite amorösa äventyr. Så spännande med en lhasa-kull! Mer om detta kommer. Och kanske bilder på övrigt jag skrivit om här i inlägget, jag ska plocka ihop lite från mobiltelefonen och ladda upp. Men till dess ....

Hundarnas julkort


En rapport från sommaren

Tiden går. Snart är sommaren över, och i alla fall är min semester det. Det där lät kanske lite överdrivet pessimistiskt, mycket återstår och det är bara att ta emot de härliga dagarna som återstår. Den här veckan finns det inte så mycket hundrelaterat på agendan, istället lagar vi till kalas. Husse i huset fyller 60 år nästa vecka och i helgen ska detta firas. Vi har en del förberett i frysen, idag har jag och 17-åriga sonen (som är en duktig kock) gjort små minipajer på löpande band. De ligger tryggt i frysen nu. Det återstår en hel del, för gott ska vi äta när släkt, vänner och grannar tittar in. Vi har fantastisk tur, de fem vuxna döttrarna är en skatt som inte går att värdera högt nog! De hjälper oss med matlagning, och de är alla enastående duktiga med stor kreativitet och skicklighet.

Eftersom jag inte skrivit ett enda ord här på bloggen sedan den 10 maj så har det hänt en hel del på hundfronten. Och faktiskt, bara roliga och helt fantastiska saker.

För det första har lille Clash hittat hem, han bor numera hos en underbar familj i Mariefred och har bytt namn till Sigge. Hela förra veckan var den lille busen hemma hos oss medan hans familj var på semester i Spanien. Jag har fått höra att det tog flera dagar för honom att bli sig lik igen efter det äventyret, helt matt och uttröttad av all lek med gänget här hemma hos oss.

Fler hundar har hittat nya familjer, vår fina duktiga Nelly har vi pensionerat vid ganska unga år. Och passande nog har jag en väninna som berättade att hon längtade så efter en liten hund ungefär samtidigt som vi tog det beslutet. Så nu bor Nelly i Piteå och ägnar sina dagar åt långa promenader och åkturer i gamla Pontiacs.

Så är det Hilda, hon är just nu på prov ute hos en familj. Hon är bara 2½ år gammal men eftersom hon fick lov att genomgå ett kejsarsnitt så har Susanne på Stensöbäcken’s och jag kommit överens om att det inte blir fler valpar. Visserligen var hennes småttingar väldigt stora, och kanske skulle det inte bli så nästa gång. Men den risken vill vi inte ta. Vi hoppas att familjen hon är hos just nu kommer att trivas med henne, att Hilda trivs hos dem tvivlar jag inte på för en sekund. Mer om alla vovvars nya familjer tror jag att jag spar till ett annat inlägg.

Utställningar har vi också varit på, ett antal faktiskt. I Gimo den 27 maj hade jag med Oboy och Ebba. Oboy fick nöja sig med ett Very Good medan Ebba fick ett Excellent av domare Åsa Andersson.

Nästa tillfälle var Vännäs 17 juni, det var samma hundar som var med då. En fantastisk dag med strålande sol men lite väl varmt kanske. Domare Gunilla Skallman tyckte så pass mycket om vår Oboy att hon gav honom Excellent, CK, Cert och BIR och därmed blev han Svensk Utställningschampion!!!! Hurra, underbart! Ebba fick åter ett Excellent. Jag tror jag ska ta den här helgen i ett eget inlägg också, det finns mer att skriva även om det mesta kanske inte är så viktiga saker i den stora världen så är det roligt att skriva.

Nästa tur blev Trondheim med Tibethundsspecial den 30 juni och NKK,s arrangemang dagen efter den 1 juli. Det här får nog också bli ett eget inlägg, det var en så trevlig resa där vi också passade på att turista en hel del. Ebba fick i alla fall Very Good på Tibethund och Excellent hos NKK. Oboy som suktar efter ett norsk cert nu (finskt har han redan, så ja .. han är finsk champion också även om jag inte hunnit få in det på Hunddata ännu). Men något cert blev det inte, Excellent, CK och reserv-cert blev dagens notering och en tredje plats i bästa hanhundsklass. Här får vi ta nya tag.

12 juli, en onsdag faktiskt, var det valparna Candy och Jaina som fick prova på det här med utställningsliv. En liten inoffare i Möklinta lockade oss. Tänk att här fick också husse Pär prova på att visa hund, båda småttingarna går ju i samma klass. Det gick hur bra som helst! Både för husse och valpar. Domare för dagen var Nina Karlsdotter och hon gav Candy ett HP och min lilla räka Jaina fick HP och blev BIR-valp. När liten och jag gick in i gruppfinalen var det cirka tolv valpar och jag väntade mig att snabbt bli utsorterad, men jag som stod praktiskt taget beredd med handslaget blev passerad. Häpet! Lillskiten slutade femma i gruppen minsann. När domaren sedan gick runt för att säga några ord till var och en sa hon ”Och den här lilla, det är sällan man ser en så fin”, precis intill stod Moa Persson (också en mycket anlitad domare) som fanns på plats som vanlig hundägare med sin mopsvalp, ”Ja, jag kan bara hålla med!”. Gissa om sådana här ord värmer, så fantastiskt roligt att höra.

Nu arbetar jag och övriga styrelsen i vår rasklubb för fullt med en stor händelse den 26 augusti. I Strängnäs ska vi den dagen fira att bolonkan funnits i Sverige i tio år. Det gör vi med en dag fylld av aktiviteter och en liten inofficiell rasklubbsutställning. Det här ska bli så roligt, men det är massor att göra runtomkring. Det är tur det är så roligt.

Nu avslutar jag det här långa inlägget med en förhoppning att jag snart sitter här och skriver igen. Då flera lite kortare inlägg, med bilder också. Ha de! 


Stockholmsmässan

15356633_10154077160386200_8966882229682391961_nSå har tiden gått igen. Jag inbillade mig att när jag övergick från att jobba dag till att gå ner i procent och jobba natt skulle ge mig massor av tid. Åh, det har det ju faktiskt gjort på många sätt, jag stressar inte alls på samma sätt längre, hela jag mår bättre och jag har massor av mera tid att vara med mina hundar. Det har till och med blivit så bra så att jag hinner åka och sköta min häst igen, efter två år som han varit helt utlånad. Nu hjälps vi åt, hans nya familj och jag. Det känns bra! 

Sedan jag skrev sist så har det varit två utställningar i Stockholm, Lilla Stockholm och Stockholm hundmässa dagarna efter varandra. Lilla Stockholm, på fredagen gick strålande för vår lilla Heaven som slog till och blev BIR samtidigt som Chips son Stensöbäcken's Dexter blev BIM. Storslam!!!!

BIR o BIM Sthlm

Oboy o Heven

Söndagens utställning, Stockholm hundmässa med chans till titeln Svensk Vinnare -16, blev en besvikelse för samtliga 15 deltagare som mött upp denna dag. Ingen hund bevärdigades med några CK. Det här får vi lägga åt sidan nu. Vi hade vår rasklubbsmonter under två dagar under den här utställningen, och det var som vanligt en rolig upplevelse. Så mycket folk som kommer och är nyfikna på våra härliga hundar. 

På tisdag hoppas jag att jag har nya spnnande uppdateringar om något helt annat 


Växjö

Första helgen i november var det dags för SKK's utställning i Växjö. Anmälda var Ewy och Mark i juniorklass och i valpklass för lilla lhasan Ebba. Som ofta reste jag och väninnan StrollerAnnica tillsammans. Ni kan tänka er; Två glada kvinns i en bil med all packning (bland annat en hundkärra, hopfälld visserligen men ändå), tre småhundar och två bullmastiffer i 65-70kilosklassen. Det går! 

Vi körde ner förra fredagen och i lördags var det bullarnas dag. Unge Gossip blev BIR av elva hundar, otroligt roligt! Alla bullmastiffägare blev ombedda att stanna kvar till efter sista hund var bedömd i ringen, de önskade genomföra en domarexamination för rasen och då vi vet att det ofta är knepigt att få till sådana, speciellt för raser som oftast inte har så stora anmälningstal, stannade vi och tre ägare till kvar. Dessutom fick bullen Nisse, som bara var med som mascot, också vara med. Jag fick visa upp den underbara Gossip ... så roligt det var! Att visa en stor hund för tre domare kräver dessutom några varv i spingtakt, det är jag ju inte så van vid 

 

Växjö 2016

 

Söndagen var för de små.

 Tyvärr gick det inte vidare värst för mina bolonkor, det blev blått för Mark och tyvärr bara gult för min lilla Ewy, som för dagen gjorde premiär i valpklass. Tråkigt, men så kan det gå och jag hoppas på bättre bud en annan gång. Lilla Ebba däremot fick HP och blev BIR-valp med jättefrin kritiksedel. Hon är så kavat och duktig, och söt 

Direkt efter bedömningen körde vi tillbaka till vår stuga i Evedal för att snabbt städa ur den och checka ut. Vi hade fått oroliga påminnelser från flera håll om att ett vidrigt snöväder var på väg och riskerade att göra trafiksituationen riktigt besvärlig. Med nära sex timmars resa hem så ville vi komma iväg. Men vi hade tur och såg inte många snöflingor, vi befann oss i absoluta ytterkanten och kunde köra hem i utmärkt väglag. 

Men hur det är, så har vintern kommit redan nu. Här hemma har vi gissningsvis fått mer snö redan än vad hela förra vintern bjöd på. I början av veckan snöade det rätt stora mängder och världen är helt vit. I Stockholm var trafiken totalt lamslagen i ett par dagar. Jag måste säga att jag är så tacksam att bo som jag gör. Lugnt och lantligt och med en vettig bil med bra däck kommer man långt. Härligt! 

Hemma november


Utställningar i oktober

Det är den 18 oktober idag, och faktiskt dags att slutsummera månadens utställngar redan. Det är inte så många så här års, utomhussäsongen är definitivt slut och det som sker får är inomhus. 

1 oktober var det lilla lhasan Ebba som fick prova på valpklass 4-6 månader igen. Det blev en kort resa till Sollentuna där Tibethund hade sitt arrangemang. Matte (läs; jag) var mycket trött efter att ha jobbat hela natten, men med lite spännande hundsdhow framför sig piggnar man till. Som tur är var husse med, och bilen framfördes av honom. Det var nog lugnast.

Den här gången var lillhunden mer sugen på att gå fint i ringen än sist (då hon satte sig på rumpan och tyckte att hon satt bra där). Jätteduktig liten tjej! Hon fick sitt HP och som enda tikvalp i rasen så slutade hon sedan BIM mot en riktigt fin liten hane ägd och visad av Annika Ulltveit-Moe.

Tibethund

I helgen som var, 15 oktober var det dags för SKK Sundsvall. Det blev ingen resa upp för mig på grund av jobb. Jobbar jag helg så har jag tre nätter efter varandra och så mycket semester har jag  tyvärr inte kvar i år. Men Susanne på Stensöbäcken's åkte med sötaste lilla Heaven. Succé!! Hon gjorde sin premiär i juniorklass på Eckerö, men det tillhör Finland. Nu var det första gången i Sverige och kan man tänka sig! Hon fick CK, Cert och slutade BIM!!! Jag satt hemma och fick direktrapportering via Messenger, härligt! 

Sundsvall okt 16

BIR är Chay-Cvet Vinny Vrch ägd och visad av Bente Johansen, domaren är Hans Almgren.

Om ett par veckor är det dags för SKK Växjö. Som jag INTE skulle till. Men man kan alltid ångra sig, så jag anmälde Mark och Ewy (premiär) i juniorklass och Ebba i valpklass. Det blir ännu en supermysig helg med Annica och bullmastifferna. Men jag hoppas vi inte avrundar denna resa lika illa som den till samma ställe förra året. Det var då, precis när jag kom hem, som Oboy, då fyra månader, rymde och försvann. Och inte hittades först två dygn senare. 

Tråkiga saker händer också. Vår lilla katt Tigerlilja dog helt oväntat en dag. Hon blev hittad på sin absoluta favoritplats, uppe på taket. När hon plockades ner var det redan försent, livet hade flytt. Hon blev 15 år. Vila i frid lilla kisse 


En resa till Åland

Tiden går fort, vart tar den vägen?? Det har blivit höst ordentligt nu. Löven skiftar i alla nyanser men ännu sitter de flesta kvar, vi har inte haft någon riktig frost ännu. Det är milt för årstiden. 

Det största som hänt för våra hundar är en helt underbar weekend på Åland. Det var dags för den årliga Viking Line Show i Eckerö Sporthall. Redan fredagen den 23 (september) åkte jag och goa vännen Annica över med förmiddagsbåten. Med oss hade vi mina bolonkor Mark och Oboy, och hon hade sin bullmastiff Gossip. Som vanligt i knökfull bil. Stuga hade vi hyrt vid Käringsund, där har vi bott tidigare och det är så vackert där. Praktiskt också, det ligger på gångavstånd från utställningsplatsen. 

På promenad  Vid färjelägret

Vi har så mysigt på våra utflykter, vi bor oftast väldigt enkelt och tar med oss enkel, men god, mat. Och myckeet snacks, lite vin och foftast en flaska bubbel (för alltid finns något att fira sedan sist). 

Lördagen var bolonkornas. Fem hundar var anmälda och alla kom. Jag visade Mark (som är lite "mammig" av sig) och Susanne från Stensöbäcken's tog Oboy, båda i juniorklass. Till lycka fick båda CK! Mark som ju kan vara väldigt försiktig var så duktig, han kändes härligt trygg (matte är STOLT). Oboy vann hanhundsklassen och fick cert, och Mark reserv-cert (tvåa i BHKL). På plats fanns lilla Heaven också, som gjorde sin debut i juniorklass. Även hon fick ett CK men slutade tvåa i bästa tik. R-Cert fick vi bli, men ändå ... hon har en lovande framtid lilla fina! Och till slut slutade Oboy som BIM. 

BIM & BIR Alla bolonkr & mattar

En del av lördagkvällen tillbringade vi med paren Susanne & Hans och Åsa & Lasse (som huserade på campingens nedre del). Vi satt bra länge och drack bubbel och det var mycket skratt och trams. Så roligt vi hade!!! 

På söndagen hejade vi alla fram Annicas Gossip till Cert och BIM. Jublet stod högt i tak när han vann över ensånsomalltidvinner. Hurra!!!

Eckerö6

Hela helgen bjöd på det härligaste höstväder man kan tänka sig. Det är så vackert där så man bara kan stanna upp och förundras. 

Käringsund


Valpshow i Bro

I lördags ordnade Stockholms Kennelklubb (STOKK) en valputställning på Bro Park, den nya galloppbanan som har fått ersätta den numera nedlagda Täby Gallopp (där ska det byggas bostäder). Jag hade anmält mina två småfröknar. Dagen bjöd på sol och skön värme, och tur var det för vinden var inte nådig, det var kulingstyrka på vindarna och det märktes då verkligen.

 

Blåsig dag i Bro

Ebba gjorde sin debut, hon var med i klassen för de allra yngsta (4-6 månader). Bortsett från att hon antingen skuttade i ringen eller gjorde tvärnit gick det ändå så pass bra att domaren gav henne ett HP och som enda lhasa apso därmed en BIR-rosett. Hon har tiden för sig den lilla gosenosan. 

Så blev det dags för Ewy (valpar 6-9 månader), hon är med sina sex och en halv månad något duktigare att föra sig i koppel och hängde glatt med, stod fint på bordet och allt. Duktig tjej. Det blev HP och BIR för henne också. Ja, hon var den enda bolonkan hon också, men jag blir lika glad och stolt i alla fall. Tjejerna var glada och hade rolig, och då hade jag det också. 

Så blev det dags för gruppfinal för vardera klass. Ebba blev oplacerad i sin, domaren sa att hem och öva lite, hon är verkligen jättefin! Så nästa klass, vi var tio från början. Jag blev häpen när vi blev kvar efter första gallringen. Fem kvar .. sedan fyra. Till slut satt jag och en dam med en liten mops kvar. Ewy fick den rosa rosetten Min lilla ynkepynk blev BIG1   Helt fantastiskt, så roligt!  Domaren, som heter Gunilla Albrigtsen, tyckte verkligen mycket om henne! Tyvärr kunde inte Pär komma fram och ta bilder på oss eftersom han hela tiden hade en valp att ta hand om. Men jag hade tur, för en för en helt ny bekantskap, Soile Tankka från Finland, tog några fina kort. 

Ewy BIG1   Jag och Ewy

I BIS-finalen blev vi oplacerade, där var många vackra hundar och dessutom hade Ewy kroknat vid det laget. Dagen blev väldigt lång så hon var ruskigt trött och orkade inte med att visa upp sig längre. Men summa summarum, en härlig dag!!!!  

Ewys kritik  Ebbas kritik


Askersund

Idag har vi varit iväg till Askersund på utställning. Vädret var oroväckande kallt, regningt och blåsigt här hemma när vi gav oss av tidigt i morse, men vi hade tur; även om det inte var någon större värme så bestämde solen sig för att lysa på oss denna dag. Härligt! Anmälda till dagens show var Mark, Oboy och Ewy som det var premiär för. Dessutom fick lilla Ebba följa med för att liksom vänja sig med det här livet. 

Ewy som nyss fyllt sex månader debuterade alltså i utställningsvärlden idag. Det var två valpar idag, det var lille Wilde som är jämngammal, ägd av Annika och Lena Nilsson, som gick i hanhundsklassen. De båda små fick varsitt HP, hederspris och Wilde tog hem BIR och Ewy fick BIM-rosetten. Båda valparna var så duktiga, glada små prickar 

Ewy Askersund

Efter detta var det dags för juniorhanarna, och eftersom jag hade Mark och Oboy anmälda i samma klass behövde jag lite hjälp. Pär hade gått in om det inte funnits något annat sätt, men snälla Annika Nilsson ställde hjälpsamt upp och visade Oboy. Det gick hur bra som helst! Visst tittade han lite efter mig ibland, men han uppförde sig hur bra som helst. Men så är Annika riktigt duktig också!

Oboy fick ett Excellent men inget CK idag, och för Mark blev det ett Very Good. Visst önskar man sig mer, men sådär är det. 

Ebba då, som var med utom tävlan. Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av den valpen. Hur cool och kavat som helst tuffar hon med in på utställningsområdet med allt virrvarr av människor, hundar, tält och annat överallt. Sedan bara är hon liksom, spanar runt, chillar och verkar trivas hur bra som helst. Jag tror allt hon charmade en och annan den här dagen :) Jag hade hoppats hinna titta på bedömningen på lhasorna också, men vi var i ringar en bit från varandra och skulle in ungefär samtidigt. Så tyvärr missade jag dem. Jag vill ju börja spana lite där och möjligen bekanta mig lite med folk också. Men det blir fler tillfällen. 

Nu chillar jag och jyckarna i soffan med smågodis och te. Husse har åkt och jobbat. Vi mår gott!